Ihmisten kokoisille ideoille!

RIESKA-LEADER RY on maaseudun
kehittämisyhdistys, jonka toiminta-
alueena on 7 kuntaa. Kuusi kuntaa
on Pohjois-Pohjanmaalla (Ylivieska,
Alavieska, Kalajoki, Merijärvi, Sievi ja

Oulainen) ja yksi Keski-Pohjanmaalla

(Kannus)

Etusivulle

Maaseudulla rakennetaan valtavasti lisää liikuntapaikkoja – talkootyö ja maaseuturahasto avainasemassa

27.09.2018

Rieska-Leader myös osaltaan rahoittanut valtavasti harraste- ja liikuntapaikkoja!

Paikallisen kehittämisen Leader-ryhmät ovat osaltaan ratkaisemassa vähäisen liikunnan mukanaan tuomia ongelmia. Maaseudulle syntyy vuosittain yli 200 liikunta- ja harrastuspaikkaa. Leader-rahoituksen ja maaseudun asukkaiden talkootyön ansiosta on syntynyt liikuntahalleja, luontopolkuja, laavuja, latuja, uimarantoja, kokoontumispaikkoja, leikkipaikkoja ja kulttuurikohteita.

Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että liian vähäinen liikunta aiheuttaa Suomessa jopa 400 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Kustannuksia voidaan pienentää parantamalla liikkumisen mahdollisuuksia. Leader-ryhmät toimivat asukkaiden toteuttamien liikuntapaikkojen rahoittajina yhdessä kuntien ja valtion kanssa. Rahoituksen turvin maaseudulle syntyy jatkuvasti uusia harrastuspaikkoja.

Leader-rahoitus on tuonut vuodesta 2014 yli viiden miljoonan euron panoksen liikkumisen ja hyvinvoinnin lisäämiseen Pohjois-Pohjanmaalla. Viidellä miljoonalla on rahoitettu 131 liikunta- ja harrastepaikkaa. Leader-rahoituksella toteutetut kohteet ovat alueen asukkaiden itsensä ideoimia ja ne toteutetaan yleensä osin talkoovoimin. Ne mahdollistavat liikunnallisen tekemisen paitsi alueen asukkaille, myös vetävät puoleensa liikkujia lähikaupungeista.

-    Rahoitus perustuu aina siihen, että paikalliset ovat päättäneet, miten aluetta halutaan kehittää. Silloin voidaan olla varmoja, että hankkeet vastaavat alueen tarpeeseen, sanoo maaseutuylitarkastaja Laura Jänis maa- ja metsätalousministeriöstä.

Leader-rahoituksen saaminen edellyttää yhdistyksiltä usein talkootyötä, joka lasketaan osaksi hankkeen yksityistä rahoitusta. Leader-rahoitetut hankkeet ovat myös kustannustehokkaita, sillä asukkaat antavat oman työpanoksensa yhteiseen hyvään.

Leader-rahoituksella syntyneet liikunta- ja harrastuspaikat ovat yleensä kaikkien asukkaiden käytössä. Seurat ja yhdistykset vuokraavat hankkeilla toteutettuja tilojaan halukkaille.

 

Tilastoja Pohjois-Pohjanmaalta
  • Rahoitettuja harrastepaikkoja 74 kpl, 2,75 miljoonaa euroa
  • Rahoitettuja liikuntapaikkoja 57 kpl, 2,5 miljoonaa euroa
  • Yhteensä 5,25 miljoonaa euroa

Rahoitetut harrastepaikat: kesäteatterit, kulttuurikohteet (museot), agility-hallit, hevostallit, leikkikentät, laavut, kodat, erämajat, lahtivajat, uimarannat, venelaiturit ja erilaiset kokoontumispaikat.

Rahoitetut liikuntapaikat: erilaiset urheilukentät, radat (frisbee, BMX, parkour, jne.), ladut, jäähallit, hallit ja kiipeilyseinät sekä lähiliikuntapaikat, kuntolaitteet ja kuntoportaat.

 

Esimerkki Rieskan alueelta:
Ylivieska, Renssulan koirapuisto

Lisätietoja saa:
Sirpa Palo, Ylivieskan kennelseura, 040 523 8374
Kirsti Oulasmaa, Rieska-Leader ry, toiminnanjohtaja, 040 553 7209

 

« Takaisin Ajankohtaista-sivulle

Facebook
Rieska-Leader - Uutiset - RSS
Tulosta tämä sivu