Ihmisten kokoisille ideoille!

RIESKA-LEADER RY on maaseudun
kehittämisyhdistys, jonka toiminta-
alueena on 7 kuntaa. Kuusi kuntaa
on Pohjois-Pohjanmaalla (Ylivieska,
Alavieska, Kalajoki, Merijärvi, Sievi ja

Oulainen) ja yksi Keski-Pohjanmaalla

(Kannus)

Etusivulle

TransInnovation Camp for Youth (2015-2017)

Erasmus+ Youth in Action -ohjelmasta rahoitettu TransInnovation Camp for Youth on strateginen kumppanuushanke, jota koordinoi Rieska-Leader. Kumppaneita ovat Keskipiste-Leader, latvialainen Zied zeme, unkarilainen Mecsekvidék Leader ja romanialainen Bogátalji Mozgalom. Hankkeen tarkoituksena on kehittää innovaatioleirien avulla menetelmä, jonka avulla nuorten ideoita voisi käyttää maaseudun kehittämisessä. Nuoret saavat uutta näkökulmaa yrittäjyyteen ja oman kotiseudun hyödyntämiseen.

 

TransInnCamp Facebookissa

TransInnCamp Instagramissa

 

Innoleirien tulokset koottu ohjekirjaan, jonka avulla mikä tahansa organisaatio voisi järjestää innovaatioleirin.

TRANSINNOVATION CAMP FOR YOUTH GUIDEBOOK

 

Hankkeesta ja leireistä tehtiin myös video, mikä löytyy täältä

 

 

Neljäs leiri Latviassa 28.3.-3.4.2017

Neljä kalajokista ja kaksi sieviläistä nuorta lähtivät Latvian Ogren alueelle Erasmus+ Youth in Action -hankkeen tiimoilta oppimaan yrittäjyydestä. Viikon mittaisen leirin alussa tavattiin paikallisia yrittäjät, jotka inspiroivat meitä ja saatiin transylvanialaisten, unkarilaisten ja latvialaisten kanssa yhdessä ideoida. Ideoista neljä valittiin kehitettäväksi eteenpäin ja kansainvälisten asiantuntijoiden avulla kasvatettiin niistä business canvas -modellin avulla toteutuskelpoisia yritysideoita.

 

Ideat olivat:

Happy: kotieläinten omistajat ja hoitajat verkostoiva nettisovellus, jonka avulla löydät luotettavan hoitajan lemmikellesi päiväksi, viikoksi tai vain

muutamaksi tunniksi.

Woodel -sovelluksen avulla voi piirtää mitä vaan, mikä mielessä syntyy. Piirustuksen pystyy lähettäämään suunnitelijoille, jotka kehittävät idean, valmistavat osat puusta ja lähettävät ne sinulle rakennettavaksi.

Uthenga on uutissivusto, josta nuoret löytävät lyhyet, selkeät uutiset ja jonka avulla voi kehittää kriittistä ajattelua ja kirjoitustaitoja. Jos haluaa, voi ryhtyä 
toimittajaksi ja ladata lyhyitä kirjoituksia, joita asiantuntijat ja lukijatkin arvostelevat. Kun saat kerättyä riittävästi pisteitä, siirryt ylemmälle tasolle ja voit kirjoittaa enemmän.

CalmFarm on kaikille suunnattu vapaa-ajanviettopaikka, maatila, jossa voi rentoutua luonnon keskellä, oppia lähiruoasta ja tehdä maatilan töitä. Voit korvata maksun tilalla oleskelustasi työskentelemällä tilalla. CalmFarm on paikka perheille, koululaisille ja myös kiireisille yrittäjille rentoutua. CalmFarm edistää luonnonsuojelua, eettistä eläinten hoitoa, maaseudun terapialaisuutta ja lähiruoan tuotantoa.

 

 

Kolmas leiri Transylvaniassa 5.-11.9.2016

TransInnCamp for Youth -hankkeen kolmas leiri järjestettiin Csíkszeredan läheisyydessä, Romanian Transylvaniassa 20 kansainvälisen nuoren voimin. Leirin suomalaiset nuoret tulivat Haapajärveltä, Nivalasta, Sievistä, Ylivieskasta ja Haapavedeltä. 

 

Leirin alussa tutustuttiin paikalliseen olutpanimoon, jonka markkinointistrategia oli varsin mielenkiintoinen; Projektissa kerättiin alueen legendoja ja kansansatuja, joista tehtiin animaatioelokuvia ja tuotteita tarinoiden pohjalta. Lisäksi tutustuttiin uudelleen käyttöönotettuihin latoihin, joissa oli mm. lasten kiipeilyseinä- ja aktiviteettikeskus, tapahtumatila ja majoitusta.

 

Inspiroivien vierailujen jälkeen alkoi tiivis työskentely, jonka seurauksena syntyi 4 mielenkiintoista ideaa:

- Nauta-kasvattajan idea kasvattaa laadukasta karjaa biotaloutta edistäen

- Perunannostokonevuokraamo, joka tuottaisi myös alueen oman perunalastun nimellä Csíki Chips

- Nuorten yrittäjien inkubaattori-tyyppinen keskus, jossa järjestättäisiin koulutuksia ja seminaareja yrittäjien tarpeisiin

- Kestävän kehityksen pohjalle rakentuva kahvifilterin valmistaja, joka tekisi laadukkaat kahviannokset vaeltajille ja muuten paljon liikkuville. Jokainen kahvipussi sisältää myös auringonkukan siemenen, jonka voi istuttaa minne tahansa.

 

 

Toinen innovaatioleiri oli Unkarissa 13.-19.6.2016

Kahdeksan yrittäjähenkistä nuorta Pyhännältä, Siikalatvalta, Haapajärveltä, Reisjärveltä, Ylivieskasta ja Sievistä osallistui TransInnovation Camp for Youth -hankkeen Unkarin innovaatioleirille 13.-19.6.2016. Leiri järjestettiin Orf´n kylässä, Etelä-Unkarissa.


Leirin aluksi nuoret tutustuivat paikallisiin yrityksiin ja toimijoihin. Tavoitteena oli saada inspiraatiota uusiin maaseudun yritys- ja projekti-ideoihin. Leirillä oli mukana suomalaisia, unkarilaisia, latvialaisia ja romanialaisia nuoria.

 

Osallistujien ideat olivat hyvin innovatiivisia. Ensimmäinen ryhmä kehitti idean "I Told Ya" -sovelluksesta, jonka avulla voi pitää rekisteriä erilaisista vedoista kavereiden kesken. Esimerkiksi jos on lyönyt vetoa kaverin kanssa maratonin juoksemisesta, sovellus muistuttaa siitä myöhemmin ja jos veto toteutui onnistuneesti, kerää pisteitä ja voi esittää kavereille kuinka monesti on oikeassa.

 

Toinen ryhmä kehitti sivuston Exchanging Lives, jonka avulla perheet ympäri Eurooppaa voivat löytää toisen perheen, joka jakaa samat mielenkiinnonkohteet ja haluaa oppia uudesta kulttuurista. Perheet vierailevat toistensa luona vastavuoroisesti ja kaikki tämä on mahdollista rekisteröitymällä sivuston käyttäjäksi. Ylläpitäjät tarjoavat neuvontaa matkalippujen ja vakuutusten hankinnassa. Ideana on pienen budjetin matkustelu ja kulttuureista oppiminen.

 

Kolmas ryhmä innoivoi Water Puzzle -tuoteperheen, joka mahdollistaa oman liikuteltavan vesipuiston rakentamisen vaikkapa kotijärvelle. Tuotteita voi ostaa verkkokaupasta.

 

Neljäs ryhmä kehitti maaseutumatkailua ja halusi avata uudenlaisen elämyspuiston, joka tarjoaa majoitusta puujurtissa ja muissa extreme-muodoissa. Puistoon tulijat pääsevät nauttimaan luonnosta mm. osallistumalla opastetulle yöretkelle.

 

 

Hankkeen ensimmäinen kansainvälinen leiri järjestettiin Kalajoella, Tapion Tuvalla 26.2.-3.3.2016.

Leirillä oli mukana 20 nuorta Suomesta, Latviasta, Unkarista ja Romaniasta sekä työpajavetäjäryhmä unkarilaisesta yliopistosta Simonyi Business and Economic Development Centeristä.

 

Ensimmäisenä päivänä tutustuttiin alueen innovatiivisiin yrityksiin ja yrittäjiin, joilta haettiin innostavia esimerkkejä. Toisena päivänä kuultiin innostavia juttuja paikallisilta yrittäjiltä ja Madventuresin Riku Rantalalta. Riku haaston nuoria lähtemään omalta mukavuusalueeltaan ja ajattelemaan uudella tavalla. Puheenvuorojen jälkeen Simonyi BEDC:n vetäjät pitivät esityksen yrittäjyydestä ja näillä eväillä aloitettiin ryhmätyöskentely. Ryhmätöissä oli mukana kolme paikallista mentoria, joilla kaikilla on taustaa yritys- ja kehittämistyöstä. Mentoreina toimivat Jukka Harvala Inter Sensestä, Sirpa Nevanperä Ylivieskan seutukunnalta ja Rita Porkka Pohjois-Pohjanmaan Kylistä. Mentorit kommentoivat, kyseenalaistivat ja tsemppasivat ryhmiä. Kahden päivän kovan ja ahkeran työskentelyn jälkeen nuoret esittelivät ideansa tiedotustilaisuudessa 1.3. Leirin tuloksena on neljä hyvin erilaista ja mielenkiintoista suunnitelmaa, jotka kaikki ovat innovatiivisia.

 

Esittelyt sujuivat hienosta englannin kielellä ja nuoret vastailivat yleisön esittämiin kysymyksiin asiantuntevasti.

 

Ensimmäisenä esiteltiin yritysidea Cosy Cottage, toimintakeskus vanhuksille ja lapsille.

Nuoret eri maista ovat nähneet kuinka paljon on yksinäisiä vanhuksia, jotka kaipaavat aktiviteetteja. Samaan aikaan on paljon lapsia, jotka tarvitsevat hoitajia ja vanhempien ihmisten läsnäoloa. Cosy Cottagessa vanhukset ja lapset saavat toisistaan seuraa, esim. silloin, kun vanhemmat haluavat käydä omissa harrastuksissa.

 

Seuraavana esittelyvuorossa oli uusi tuote kanifarmille. Yksi ryhmän jäsenistä asuu kanifarmilla ja häneltä löytyi paljon asiantuntemusta tästä alasta. Uusi tuoteidea Rolling Rabbit on valmisruoka lapsille. Pieni purkillinen terveellisiä kaninlihapalleroita, jotka ovat heti valmiita syötäväksi. Tuotteen tuotantokulut oli laskettu huolellisesti, kuten myös arvio myyntituotosta.

 

Ehkä mielikuvituksellisin idea oli Transilvanian suloinen salaisuus Sweet Secret of Transylvania. Nuoret olivat ideoineet uudenlaisen tavan markkinoida transilvanialaisia tuotteita ja palveluita verkossa. Päästäkseen tilaamaan, täytyy opetella salakieli, ja kun sen oppii on mukana salaseurassa. Kukapa ei haluaisi ratkaista Transilvanian salaisuuden?!?

 

Viimeinen ryhmä esitteli tuotantolaitoksen, jossa ruoantähteistä valmistetaan uusia tuotteita ja ylläpitoon käytetään uusiutuvaa energiaa. Laitos toimii vanhassa koulurakennuksessa, missä voi myös opiskella ekologisia asioita. From Waste to Taste on kestävän kehityksen ideakokonaisuus.

 

LISÄTIETOJA

Rita Kovacs

rita.kovacs(at)rieskaleader.fi

044 761 8300

Facebook
Rieska-Leader - Uutiset - RSS
Tulosta tämä sivu